ARCHITECTEN BNA

Nieuws

Wat is een schuurwoning?

De schuurwoning is een type woning dat erg populair is de laatste jaren. Veel van de opdrachtgevers van Droomhuisfabriek hebben dit als uitgangspunt en zijn hier van gecharmeerd, maar wat is het precies voor woning?

Een schaalmodel van een ‘barnhouse’ die je kan bestellen en zelf kan bouwen!

Je zou denken een eenvoudige woning die lijkt op een houten schuur of een omgebouwde schuur…

Vermoedelijk is dat wel de oorsprong en wordt nog steeds bedoeld met de term barnhouse maar de Nederlandse term schuurwoning heeft zich inmiddels ontwikkeld tot iets anders. En sterker nog, er is niet meer een eenduidig beeld van wat nou een schuurwoning is! Er worden heel veel woningen met uitlopende stijlen onder deze categorie geschoven. Van eenvoudige houten woningen tot luxe wit gepleisterde villa’s met rieten daken.

Bij Droomhuisfabriek denken we hier ook over na, als we opdrachtgevers hebben die zeggen dat ze een schuurwoning willen. We vragen ten eerste natuurlijk wat ze er zelf onder verstaan en delen dan onze ideeën. Hier een paar componenten die volgens ons een schuurwoning karakteriseren:

  • een zadeldak, met voldoende helling, minimaal 45 °

  • een langwerpige rechthoekige basisvorm, dus geen bijzondere aanbouwen of verspringingen 

  • een doorzetting van de kap aan de achterzijde waardoor een mooie overdekte buitenruimte ontstaat

  • een glazen pui over de heel achtergevel

  • een extra hoge leefruimte achter die glazen pui, dus met een vide. Ook wel loft genoemd.

  • de moderne schuurwoning heeft vaak dichte zijwanden tot de vloer die de overdekte buitenruimte meer beschutting geven maar ook het uitzicht wat blokkeren

  • soms wordt de schuurwoning voorzien van een massief houten spant om de overkapping te ondersteunen. Deze is niet altijd noodzakelijk voor de constructie en komt dan meer in de categorie nice-to-have.

  • een houten gevelbekleding is het meest logische maar veel mensen zijn hier wat huiverig voor ivm verkleuring en onderhoud. Je ziet dat er dan wordt teruggevallen op een bakstenen of gepleisterde gevel. 

Tijdens het ontwerpproces bij de Droomhuisfabriek is het leuk om te zien hoe van het uitgangspunt van de standaard schuurwoning er een uniek droomhuis ontstaat. Hier een paar voorbeelden:

Schuurwoning Maerlant I, Brielle

Een strakke schuurwoning met Yellow Cedar houten gevelbekleding waar we de doorzetting van de kap hebben laten vervallen, om binnen het budget te blijven, en de terrasoverkapping inpandig hebben gemaakt. Hierdoor opent de woning zich ook meer naar de zijkant van de tuin. Voor het raam van de masterbedroom zijn houten lamellen geplaatst die zorgen voor meer privacy en de zon buiten houden.

Schuurwoning Vijver, Ouddorp

Onze opdrachtgever had een sobere schuurwoning als uitgangspunt http://www.barnhousecabin.com/ met een golfplaten dak. Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor dakpannen (minder geluid van regen - kinderen slapen net onder het dak, en meer massa waardoor het langer duurt voor de warmte binnenkomt). Ook de simpele vorm is aangepast aan de kavel zodat de schuurwoning optimaal de krappe kavel benut en de relatie met de tuin het sterkst werd.

Schuurwoning Bollaard, Brielle

Bij deze schuurwoning is gekozen om de kap niet door te trekken over de gehele woning. De opdrachtgevers wilden graag een levensloopbestendige woning, waarbij je dus op de begane grond leeft. De platte overkapping van het terras is zo de eyecatcher geworden waarbij we een groot gedeelte van de zijgevel van glas hebben gemaakt om de lage zon in de woning toe te laten!

Schuurwoning Duinzoom, Rockanje (in aanbouw)

De gestuukte gevel en de stalen constructie maken dat deze schuurwoning wat afwijkt van de standaard. De reden om hiervoor te kiezen was minder onderhoud en een luxere uitstraling. Verder bleek dat vanuit de oriëntatie op de kavel het veel logischer was om aan de zijkant de terrasoverkapping te maken om zo in de namiddag lekker in de zon te kunnen zitten.

Age Fluitman